Koolmonoxide, een echte sluipmoordenaar

Jaarlijks vallen er nog steeds 5 tot 10 dodelijke slachtoffers en honderden gewonden door koolmonoxidevergiftiging. Dit gebeurt meestal door een verkeerd geïnstalleerde, kapotte of slecht werkende kachel, geiser, cv of combiketel. Uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid blijkt dat 46% van de ongevallen gebeurt door een cv-installatie waarvan het merendeel modern en goed onderhouden is. Niet alleen oude geisers of slecht onderhouden toestellen kunnen dus te veel koolmonoxide produceren.

Wat is koolmonoxide?

Koolmonoxide, ofwel CO, is een kleurloos, smaakloos, reukloos en giftig gas. CO komt vrij bij onvolledige verbranding van organische brandstoffen zoals olie, aardgas, benzine en hout. Het gevaarlijke van CO is dat je het niet proeft of ruikt. Wanneer je het inademt, raak je al snel bewusteloos.

Hoe voorkomen?

Zorg ervoor dat uw cv-ketel, kachel of geiser en rookgasafvoerkanaal op de juiste wijze geïnstalleerd is en onderhouden wordt. Onze monteurs hebben de juiste kennis van zaken en helpen u hier graag bij. Daarnaast zijn goede ventilatie en een goed werkende CO-melder ook van groot belang. Ook hierbij kunnen wij u adviseren.

Meer informatie over CO

Op de website van Brandweer Nederland vindt u uitgebreide informatie over de oorzaken van CO-vergiftiging, de symptomen, en hoe je CO-vergiftiging kunt voorkomen. Ook kunt u hier video’s bekijken van een slachtoffer van CO-vergiftiging en hulpverleners die hiermee te maken hebben gehad. Herkent u de signalen van CO-vergiftiging? Op deze website kunt u een online test doen. Bezoek nu de website van Brandweer Nederland.